In perioada 08 - 14.06, o parte din echipa Pionul.ro pleaca intr-o binemeritata
vacanta. Toate comenzile vor fi procesate la o zi dupa efectuare, iar ridicarea
comenzilor de la sediul nostru se va face cu programare cu minim o zi inainte.
Pentru orice informatie apelati numarul de telefon: 0771113244.
Va multumim pentru intelegere!
Echipa Pionul.ro
Pentru ca ultimii ani au fost marcati de o inflatie galopanta, iar puterea de cumparare s-a erodat constant, Pionul.ro vine in ajutorul vostru prezentandu-va un top 10 al jocurilor de societate ieftine si bune. Topul este subiectiv, insa toate jocurile prezente aici au fost testate cu diverse grupuri de persoane, atat cu incepatori cat si cu avansati, feedback-urile fiind, cu mici exceptii, intotdeauna pozitive.
Au fost luate in considerare doar jocurile al caror pret nu depaseste 99 lei (sau echivalentul a 20 Euro). Sunt in marea lor majoritate jocuri de carti sau de zaruri, cu putine componente, dar nu intotdeauna o cutie plina cu miniaturi si jetoane frumos colorate garanteaza un design reusit.
Iata, asadar, care sunt recomandarile noastre de jocuri de societate ieftine si bune:
10. Axio Rota
Axio Rota este reimplementarea in miniatura a jocului Axio, care la randul sau este reimplementarea unui joc mai vechi numit Ingenious. Este un joc abstract de dificultate scazuta. Pe parcursul a 12 runde, jucatorii plaseaza piese, incercand sa completeze cat mai multe cercuri, crescandu-si astfel valoarea celor 5 culori prezente pe plansele lor de joc. La final, cea mai putin avansata culoare reprezinta scorul final al jucatorului, astfel incat jocul forteaza participantii sa joace echilibrat si sa nu ignore niciuna dintre culori. Axio Rota este un joc de logica si atentie care poate fi inteles de catre oricine, este usor de transportat datorita cutiei mici si nici nu ocupa prea mult loc pe masa. Este un joc pe care il recomandam familiilor care vor sa includa in seara lor de joc atat copii cat si seniori.
Lost Cities: Roll & Write este o reimplementare a jocului de carti Lost Cities si este realizat de catre cel mai prolific designer de jocuri de societate: Reiner Knizia, un director de banca german care si-a dat demisia pentru a se dedica exclusiv designului de jocuri de masa. Lost Cities: Roll & Write are la baza mecanica clasicului Yahtzee, ceea ce-l face sa fie extrem de usor de inteles de catre persoanele familiare cu acest joc de zaruri. Spre deosebire de jocul Yahtzee, acesta are 6 piste pe care concurezi cu adversarii si marcarea unor anumite casute de pe plansa aduce bonusuri pe alte piste, astfel incat activarea unei casute poate aduce o inlantuire satisfacatoare de bonusuri. Lost Cities: Roll & Write este un joc accesibil oricui, iar optiunile oferite de zar sunt suficient de diverse astfel incat sa ai aproape intotdeauna o decizie interesanta de luat.
8. Port Royal
Port Royal este un joc de carti ce are la baza mecanica de tip „push your luck”. Este realizat de catre Alexander Pfister, un designer austriac celebru pentru jocurile sale de dificultate medie si mare. Acesta este insa o exceptie, este un joc extrem de usor de inteles pentru ca are, in mare, doar 2 tipuri de carti in pachet: corabii si personaje. Cartile cu corabii ofera bani, iar cartile cu personaje ofera abilitati speciale si puncte de victorie. Finalul jocului se declanseaza atunci cand cineva reuseste sa acumuleze 12 puncte. Exista si o varianta Port Royal: Big Box care contine 2 expansiuni ce ridica nivelul de complexitate al jocului. Aceasta versiune o recomandam tuturor celor care vor sa aprofundeze acest joc pentru ca vine cu moduri noi de joc care imbunatatesc experienta.
7. Red7
Red7 este un joculet de carti, pe cat de simplu de jucat, pe atat de complicat de inteles. Tom Vasel, cel mai cunoscut review-er de jocuri de societate din lume, l-a numit „Uno for smart people”. Jocul consta intr-un pachet de carti de 7 culori, numerotate de la 1 la 7 fiecare. Cartile au 2 elemente relevante: numarul si culoarea. Culoarea stabileste regula jocului. Prima regula cu care se incepe jocul spune: „cartea cea mai mare castiga”, dar acea regula poate fi schimbata de catre oricare jucator pe tura sa. Intr-o tura, un jucator trebuie sa joace o carte fie in fata lui, fie la mijloc pentru a schimba regula jocului. Scopul fiecarui jucator este ca la finalul turei sale, sa indeplineasca criteriul regulii pentru a fi in pozitia de castigator. In caz contrar, zice „pas”, iese din runda si a pierdut. Jucatorul care „rezista” cel mai mult in runda castiga jocul. Exact cum spuneam la inceput: simplu si complicat in acelasi timp! Red7 este acel joc care odata inteles, devine foarte interesant si, fiind un joc foarte rapid, cu siguranta vor fi jucate mai multe partide consecutive.
6. Travelin
Travelin este un joc de carti despre calatorit prin Europa. Scopul tau este sa calatoresti in 5 tari, folosind carti cu mijloace de transport in comun pe cai rutiere, feroviare sau aeriene. Pare simplu, dar lucrurile se pot schimba de la o tura la alta pentru ca fiecare carte are o abilitate speciala prin care ori te poti ajuta pe tine, ori ii poti incurca pe ceilalti. AICI gasiti pe blogul nostru un articol despre joc, iar AICI se afla un tutorial video al jocului. Travelin este un joc rapid, placut, componentele sunt de o calitate foarte buna, iar regulamentul si cartile de joc sunt pline de umor.
5. Nume de Cod
Nume de Cod (Codenames) este deja un joc celebru de petrecere de ghicit cuvinte, iar pana acum a castigat numeroase premii si s-a vandut in milioane de exemplare in intreaga lume. Se joaca pe echipe, iar in fiecare joc se pun pe masa 25 de carti cu cuvinte. Fiecare echipa are un lider care ofera indicii despre cuvintele care trebuie ghicite de echipa sa, iar prima echipa care gaseste toate cuvintele care i-au fost alocate castiga jocul. Rolul liderului este de departe cel mai greu, pentru ca acesta va incerca sa ofere indicii asociind cat mai multe dintre cuvintele pe care coechipierii trebuie sa le ghiceasca. Nume de Cod este un joc care te provoaca mental mai mult fata de majoritatea jocurilor de petrecere de ghicit cuvinte, astfel incat spre deosebire de acest gen de jocuri care sunt de regula pentru incepatori, acesta poate fi interesant si pentru cei familiarizati cu jocurile de societate.
4. Coloretto
Coloretto este un joc simplu de carti aparut in 2003 in care nu ai decat 2 optiuni: ori tragi o carte si o asezi pe unul dintre randurile aflate pe masa, ori iei un rand de carti pe care le asezi in fata ta si iesi din runda. Aproape toate cartile de joc au cameleoni si sunt de 7 culori. Scopul tau este sa strangi 3 seturi cat mai mari de culori si sa eviti pe cat posibil sa iei prea multe carti din celelalte culori pentru ca la final doar cele mai bune 3 seturi se vor puncta pe plus, toate celelalte vor reprezenta puncte negative. La final, jucatorul cu cele mai multe puncte castiga. Si astea ar fi aproape toate regulile. Coloretto este un joc usor de inteles de catre oricine, e rapid si la final iti va stimula acea dorinta de a-l juca din nou.
The Crew: Mission Deep Sea este o reimplementare a hit-ului The Crew: The Quest for Planet Nine/The Crew: In Cautarea Celei De-a Noua Planete si are la baza mecanica „trick taking”, consacrata datorita jocului clasic de carti Whist. Atat The Crew: Mission Deep Sea cat si predecesorul sau sunt jocuri cooperative si fiecare runda in parte reprezinta o misiune in care jucatorii trebuie sa coopereze eficient pentru a o indeplini, insa fara sa vorbeasca intre ei. The Crew: Mission Deep Sea a devenit mai apreciat decat The Crew: The Quest for Planet Nine deoarece, desi mecanismul de joc este identic, modul in care sunt implementate misiunile este mai elegant, iar complexitatea lor este superioara, ceea ce il face mai interesant si mai usor de inteles. Este un joc ideal pentru iubitorii de Whist care isi doresc sa incerce o provocare mai complexa si mai satisfacatoare.
For the King (and Me) este reimplementarea unui joc mai vechi si destul de popular la vremea lui, aparut in anul 2007: Biblios. Jocul se joaca in 2 faze, in prima fiecare jucator, atunci cand ii vine randul, va trage carti, una cate una, pe care trebuie sa se decida unde sa le plaseze, existand 3 optiuni: ori va fi pastrata de jucatorul activ, ori va fi donata celorlalti jucatori, ori va fi plasata in teancul cu carti puse special pentru licitatie in faza 2. Scopul jocului este sa strangi cat mai multe titluri regale (carti cu culori cu valori cat mai mari cumulate), iar acestea sa fie cat mai prestigioase. Mecanicile de baza ale jocului, respectiv „push your luck” si „auction”, fac ca jocul sa fie tensionat pe toata durata partidei, pentru ca doar la final se va afla castigatorul. Spre deosebire de Biblios, jocul aduce mici modificari ale regulamentului, in sensul ca acum poate fi jucat si in 5 jucatori, iar locul 2 pentru fiecare culoare este important, punctandu-se si el. De asemenea, atat tema cat si grafica noua este mult mai potrivita cu stilul jocului, iar titlurile pentru care concureaza jucatorii sunt foarte amuzante, mai ales cele de valoare mica. Productia jocului este una excelenta, cutia avand un insert cu capacel de plastic pentru sectiunea unde se depoziteaza jetoanele, astfel incat acestea sa nu se amestece, iar cartile de joc si cutia sunt de o calitate foarte buna, ceea ce il face unul dintre cele mai bune jocuri ca raport calitate-pret de pe piata.
1. Tichu
Tichu este inspirat dintr-un joc clasic de carti chinezesc numit Zheng Fen si consta intr-un pachet de carti standard, cu tematica comunista chineza, plus 4 carti speciale (dragon, pheonix, caine si mah jong). Jocul se joaca pe echipe, doar in 4 jucatori si are la baza mecanici din jocurile Whist si Poker. Regulamentul este destul de usor de inteles si este scris cu umor, ca sa fie mai usor de parcurs. Spre deosebire de alte jocuri clasice precum Rummy, Pinaclu, Canasta, Whist etc, Tichu ofera o profunzime strategica si o rejucabilitate mai mare. Nota lui de pe site-ul de specialitate Boardgamegeek.com (7.6/10), unde jocurile clasice nu sunt deloc printre favoritele utilizatorilor, ba dimpotriva, nu este deloc intamplatoare si demonstreaza faptul ca jocul are potential foarte mare de a fi agreat atat de catre iubitorii de jocuri clasice, cat si de catre cei care prefera jocurile de masa moderne.
Lasă un comentariu