In perioada 08 - 14.06, o parte din echipa Pionul.ro pleaca intr-o binemeritata
vacanta. Toate comenzile vor fi procesate la o zi dupa efectuare, iar ridicarea
comenzilor de la sediul nostru se va face cu programare cu minim o zi inainte.
Pentru orice informatie apelati numarul de telefon: 0771113244.
Va multumim pentru intelegere!
Echipa Pionul.ro
Salut! Daca citesti acest articol probabil ca esti nou in minunata lume a jocurilor de societate si te simti putin coplesit de numarul mare de jocuri pe care il gasesti in ofertele librariilor si magazinelor online. Alegerea jocului potrivit dintr-un raft plin de diverse titluri este un proces mai dificil decat parte la prima vedere.
Acest articol isi propune sa ii ajute pe cei care sunt atrasi de jocurile de societate si care isi doresc sa aprofundeze acest fenomen. Criteriile care au stat la baza selectarii celor 10 jocuri au tinut cont in principal de urmatoarele:
Iata asadar topul pe care Pionul.ro il propune pentru a te ajuta sa iti incepi propria colectie de board games:
10. Sushi Go
Tip de joc: de familie
Numar de jucatori: 2-5
Sushi Go este un joc de familie simplu si rapid care introduce o mecanica foarte des utilizata in jocurile de societate si anume „card drafting”. Aceasta mecanica presupune ca in fiecare tura, un numar de carti de joc se imparte in mod egal tuturor jucatorilor, urmand ca fiecare in parte sa aleaga o carte, dand apoi mai departe restul cartilor in stanga/dreapta si primind altele de la vecin. Cartile alese se aseaza intr-un tablou personal, urmand apoi ca la sfarsit de runda sa genereze niste puncte in functie de caracteristicile lor. In jocul Sushi Go, aceasta operatiune se repeta de 3 ori, urmand ca la final jucatorul cu cele mai multe puncte sa fie declarat castigator.
Acest joc este ieftin, usor de invatat, dureaza circa 15 minute si are o grafica foarte draguta care va fi cu siguranta apreciata in special de catre fanii preparatelor culinare mentionate in titlul jocului.
O alternativa mai complexa la jocul Sushi Go este 7 Wonders.
9. Stone Age
Tip de joc: strategie, de familie
Numar de jucatori: 2-4
Evolutia naturala pentru cei care au o aplecare catre jocurile de strategie ce presupun gestionarea unor resurse este urmatoarea: Monopoly – Colonistii din Catan – Stone Age. Daca nu le-ati incercat pe primele 2, nu este nicio problema, puteti trece direct la Stone Age. Complexitatea regulilor este similara, dar ofera optiuni strategice net superioare, o diminuare mare a factorului de noroc si o durata mai mica de joc.
In jocul Stone Age fiecare jucator controleaza un trib pe care il trimite sa vaneze, sa colecteze resurse (lemn, argila, piatra, aur) cu scopul de a-si dezvolta comunitatea prin achizitionarea de carti de tehnologie si construirea de colibe.
Stone Age este un excelent joc introductiv pentru mecanica de „worker placement” (plasarea muncitorilor), una dintre cele mai populare mecanici in lumea jocurilor de societate de tip Euro (jocuri de strategie). Principiul acestui mecanism este simplu: pe tura ta, plasezi un muncitor intr-o locatie si executi specificul locatiei respective (fie colectezi resurse, fie platesti niste resurse pentru dezvoltare).
Alternative la jocul Stone Age sunt: Raiders of the North Sea, Lords of Waterdeep si Champions of Midgard.
Tip de joc: de petrecere de stimulare a creativitatii si comunicarii
Numar de jucatori: 4-12
Dixit a aparut prima data in 2010 si inca din anul lansarii a reusit an de an sa fie in topul vanzarilor de board games la nivel mondial. Cum a reusit aceasta performanta? Pentru ca a fost un joc inovativ care a setat un trend in materie de jocuri de petrecere prin cartile de joc ilustrate superb cu imagini abstracte.
Principiul jocului este foarte simplu: in fiecare runda exista un povestitor care trebuie sa aleaga o carte din mana sa (fiecare are 6 carti de joc in mana), ofera o descriere care nu trebuie sa fie nici prea evidenta, nici prea vaga, constand in ce vrea el sa fie (un cuvant, o poveste, un cantec, o expresie etc). Cartea aleasa se pune pe masa cu fata in jos. Apoi, ceilalti jucatori se uita la cartile lor si fiecare trebuie sa aleaga cate o carte care considera ca se potriveste cel mai bine cu descrierea povestitorului si o aseaza cu fata in jos pe masa. Povestitorul ia toate cartile, le amesteca si le intinde apoi cu fata in sus pe masa. Fiecare jucator, cu exceptia povestitorului, va vota in secret care cred ca este cartea povestitorului. Dupa ce toata lumea a votat, se arata rezultatul votului si se acorda puncte celor care au ghicit cartea si celor a caror carte a fost votata. Povestitorul nu ia puncte in situatiile in care ori nu a ghicit nimeni cartea, ori a ghicit-o toata lumea.
Pentru a creste rejucabilitatea jocului, producatorii au lansat de-a lungul timpului numeroase extensii, fiecare dintre acestea adauga cate 84 de carti de joc cu ilustratii noi, la fel de creative si de incantatoare: Quest (Dixit 2), Journey (Dixit 3), Origins (Dixit 4), Daydreams (Dixit 5), Memories (Dixit 6), Revelations (Dixit 7), Harmonies (Dixit 8) si 10th Anniversary (Dixit 9).
Dixit Odyssey este recomandarea noastra in detrimentul jocului Dixit deoarece, spre deosebire de Dixit clasic care se poate juca doar pana la 6 persoane, Odyssey poate fi jucat pana la 12 persoane.
Ca alternative la Dixit Odyssey va recomandam: Muza: Inspiratii, Muza: Renasterea sau Detective Club.
7. Azul
Tip de joc: strategie abstracta, de familie
Numar de jucatori: 2-4
Jocul Azul este unul din hit-urile ultimilor ani si i se poate acorda deja statutul de joc clasic in categoria de jocuri de strategie abstracta. Aceste jocuri se caracterizeaza printr-o profunzime strategica foarte mare in raport cu regulamentul extrem de simplu.
Un review complet si foarte frumos al jocului il puteti gasi AICI.
Calitatea componentelor este remarcabila si este o placere sa il privesti intins pe masa. Succesul remarcabil al jocului a dus pana in acest moment la aparitia a 2 jocuri noi diferite care au aceeasi mecanica la baza: Azul: Stained Glass of Sintra si Azul: Summer Pavilion si a unei extensii: Azul: Crystal Mosaic.
Alternative recomandate de noi la jocul Azul sunt: Sagrada si Noctiluca.
6. Pandemic
Tip de joc: cooperativ
Numar de jucatori: 2-4
Pandemic este un joc cooperativ in care fiecare face parte dintr-o echipa de experti care au 2 obiective: sa tina sub control raspandirea bolilor in lume si sa le descopere remediile.
Jocul a aparut in 2008, iar in ultimii ani a explodat ca popularitate si, avand in vedere situatia actuala din lume (n: acest articol a fost scris in luna aprilie, anul 2020, in plina pandemie de COVID-19), estimam ca trendul nu doar ca se va mentine, ci va creste si mai mult. Este oare justificat acest succes? Cu siguranta da! Este practic creatorul unei nise: cea a jocurilor cooperative in care toata lumea este in aceeasi echipa si lucreaza impreuna pentru a invinge obstacolele generate de un sistem automat de joc foarte bine implementat.
De-a lungul timpului a aparut o intreaga serie de jocuri Pandemic, printre care 2 sezoane de Pandemic Legacy, Pandemic Iberia, Pandemic Fall of Rome si multe altele, plus o serie de extensii cum ar fi Pandemic: On the Brink (sau Pandemic: pe Muchie de Cutit), Pandemic: In the Lab si altele. Toate aduc ceva in plus si merita incercate, dar o mentiune speciala merita Pandemic Legacy Season 1 care s-a bucurat de un imens succes international datorita sistemului inovativ de joc.
Alternative la jocul Pandemic sunt: Insula Interzisa, The Grizzled, Horrified, sau oricare dintre variantele de Pandemic enumerate mai sus.
5. Sheriff of Nottingham (Seriful din Nottingham)
Tip de joc: de petrecere, bluff si negociere
Numar de jucatori: 3-5
Sheriff of Nottingham este genul de joc care poate scoate mincinosul si spagarul din tine.
In fiecare runda te afli intr-una din urmatoarele 2 situatii: ori esti un comerciant care doreste sa isi vanda produsele la piata din cetatea Nottingham, ori esti seriful cel lacom care are rolul de a vamui fiecare comerciant ce vrea sa isi expuna marfa la taraba. Daca esti comerciant, va trebui sa iti umpli saculetul cu marfa (reprezentata prin carti de joc), dupa care sa declari serifului ce tip de produs vrei sa expui la propria taraba runda asta. Schepsisul este ca in acel saculet poti pune ce vrei, inclusiv marfa de contrabanda, interzisa in regat, dar mult mai valoroasa decat cea conventionala, dar de declarat va trebui sa declari un singur tip de bunuri care trebuie sa fie dintre cele legale. Seriful are optiunea sa te lase sa treci cu marfa sau sa o controleze. El s-ar putea lasa mituit cu bani, bunuri sau favoruri, dar poate de asemenea sa refuze orice negociere sau sa nu ii convina spaga oferita. In cazul in care saculetul este deschis pot aparea 2 situatii:
Sheriff of Nottingham tinde sa fie un joc foarte popular printre cei carora le place Poker-ul, in special Texas Hold’em datorita componentei puternice de bluff, insa vine si cu ceva in plus: elementul de negociere care ofera o libertate foarte mare jucatorilor. Cu grupul potrivit, acest joc are potentialul de a oferi partide memorabile ce vor fi povestite ulterior de catre protagonisti cu diverse ocazii.
Este destul de dificil sa oferim alternative pentru Sheriff of Nottingham deoarece este un joc cu multe elemente unice. Cu toate astea, daca va plac jocurile de bluff, va recomandam sa aruncati o privire si la Spyfall, Seventh Hero sau Felicity: the Cat in the Sack.
4. Nume de Cod
Tip de joc: de petrecere, pe echipe
Numar de jucatori: 4-8
Nume de Cod este un joc pe echipe, categorisit ca fiind joc de petrecere si care cu siguranta va produce si unele momente amuzante, dar care in esenta este un joc ce iti pune serios mintea la contributie si in care comunicarea eficienta si capacitatea de deductie fac diferenta. Jocul a fost lansat in 2016 si, desi privit din perspectiva componentelor (un teanc de carti de joc, cateva cartonase si o clepsidra) pare banal, s-a bucurat de un imens succes pe plan international, urcand in top-ul vanzarilor in toate tarile unde fenomenul board games este popular. Acest succes a fost speculat din plin de catre producatorul jocului, in fiecare an aparand noi variante derivate din Codenames: Pictures (cu imagini in loc de cuvinte), Undercover (varianta pentru adulti care contine si cuvinte licentioase). Duet (varianta pentru 2 jucatori), XXL (acelasi joc, doar ca pe alte dimensiuni), Pictures XXL (acelasi joc ca Pictures, dar pe alte dimensiuni), iar mai nou a intrat in seria jocurilor cu teme supercomerciale prin Codenames Disney si vor urma si altele probabil curand.
Revenind la Nume de Cod, in acest joc jucatorii se impart in doua echipe asemanatoare numeric, apoi fiecare echipa isi desemneaza un jucator in rolul de spion. Acesta va fi agentul operativ si va sta langa omologul sau din echipa adversa, in timp ce toti ceilalti jucatori vor sta de partea cealalta a mesei. Pe masa se afla un careu de 25 de nume de cod (carti de joc care contin cuvinte), asezate pe 5 coloane a cate 5 randuri. Fiecarei echipe ii sunt desemnate 7 sau 8 nume de cod (cuvinte), alese printr-o carte speciala trasa aleator la inceputul jocului, iar rolul spionilor este sa le ofere coechipierilor indicii cat mai bune. Indiciile constau intr-un singur cuvant insotit de o cifra care este legata de cate nume de cod se leaga de indiciul oferit. Jucatorii apoi incearca sa identifice care nume de cod din careu se potrivesc idiciului pe care l-au primit. Prima echipa care gaseste toate cele 7 sau 8 cuvinte (nume de cod) care ii sunt repartizate castiga jocul. Schepsis-ul jocului este capacitatea agentului operativ de a lega cat mai multe cuvinte din careu de indiciul pe care il ofera, de aceea acesta este rolul decisiv din joc si este de obicei preluat de catre jucatorul cel mai experimentat din echipa.
Alternative la seria de jocuri Nume de Cod pe care le recomandam sunt: Mysterium, First Contact si Unusual Suspects.
3. Ticket to Ride / Ticket to Ride: Europe
Tip de joc: de familie, de strategie
Numar de jucatori: 2-5
Ticket to Ride este unul dintre cele mai de succes jocuri de societate aparute in ultimii 20 de ani, iar mecanicile sale de joc simple si elegante cu reguli care incap si pe un bilet de tren (conform descrierii designerului) au setat ani la rand standardele pentru intreaga categorie de jocuri de familie.
In Ticket to Ride jucatorii construiesc rute feroviare care leaga diverse orase de pe harta cu scopul de a acumula cat mai multe puncte. Principalele 2 actiuni pe care jucatorii le vor executa in majoritatea timpului sunt fie sa traga carti cu vagoane de diverse culori, fie sa construiasca o ruta decartand un set de carti care sa corespunda cu numarul de campuri care formeaza lungimea acelei rute. Cartile cu bilete de destinatie pe care jucatorii le vor primi la inceputul jocului vor stabili de principiu strategia generala a fiecaruia. Aceste bilete de destinatie reprezinta rute care leaga anumite orase de pe harta si indeplinirea lor aduce un numar de puncte bonus, in functie de lungimea si dificultatea rutei. Fiecare ruta construita aduce un anumit numar de puncte, in functie de lungimea ei.
Succesul acestui joc a generat atat aparitia a numeroase extensii cu harti noi si nu numai (ex. India, Polonia, Franta etc), cat si a unor jocuri de sine statatoare (Ticket to Ride: Europe, Ticket to Ride: Nordic Countries, Ticket to Ride: Germany, Ticket to Ride: Rails & Sails) sau a unor variante scurte de joc de 15 minute (Ticket to Ride: New York, Ticket to Ride: London).
Alternativele la seria Ticket to Ride pe care le recomandam sunt: Planetarium, Travelin, Takenoko si Alhambra.
2. Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases / Sherlock Holmes Consulting Detective: Jack the Ripper & West End Adventures / Sherlock Holmes Consulting Detective: Carlton House & Queen's Park
Tip de joc: tematic
Numar de jucatori: 1-8
Sherlock Holmes Consulting Detective este o serie de jocuri tematice de deductie in care unul sau mai multi jucatori preiau rolul strengarilor de pe Baker Street care sunt in competitie cu insusi marele Sherlock Holmes pentru a rezolva mai repede o serie de cazuri. Acest joc este mai atipic, nu are o tabla de joc, nici piese care sa se miste pe o harta sau carti de joc si poate fi descris ca o carte interactiva in care jucatorii decid ce locatii viziteaza pentru descifrarea cazului.
Regulile de joc sunt foarte simple: se da un caz in care este prezentata o situatie (crima, jaf, disparitie etc), apoi jucatorii decid la ce locatie sa mearga pentru a incepe investigatia. O locatie buna de inceput poate fi locul faptei, sediul politiei sau domiciliul unei rude apropiate a victimei, de exemplu. Dupa ce jucatorii au ales locatia, consulta cartea de adrese, fiecarei adrese ii este repartizat un numar si un punct cardinal (de exemplu 42 SW). Dupa ce au aflat adresa citesc din cartea cazului pasajul de text aferent adresei. In afara de cartea de adrese, jucatorii mai au la dispozitie o harta a Londrei cu toate locatiile pe care o pot consulta pentru orientare si ziarul zilei in care pot gasi informatii relevante despre caz (uneori cruciale in rezolvarea cazului). Jucatorii pot vizita oricate locatii doresc, dar aici intervine competitia cu Sherlock Holmes care rezolva cazul vizitand putine locatii. Jucatorii se pot opri oricand doresc din vizitat locatii, apoi citesc setul de intrebari de la final si incearca sa raspunda corect la cat mai multe dintre ele. Pe baza raspunsurilor si a numarului de locatii vizitate se stabileste scorul final.
Fiecare joc din seria Sherlock Holmes Consulting Detective contine 10 cazuri diferite, iar ordinea in care sunt achizitionate sau rezolvate cazurile dintr-un joc nu are relevanta. Aceasta serie este un „must have” atat pentru fanii cartilor cu Sherlock Holmes, cat si pentru cei care apreciaza in mod deosebit jocurile de deductie.
O alternativa la seria Sherlock Holmes Consulting Detective care merita mentionata este Watson & Holmes care reuseste foarte bine sa transpuna ideea de baza a seriei intr-un joc standard de societate cu carti de joc, pioni si jetoane.
1. Carcassonne
Tip de joc: de familie, de strategie
Numar de jucatori: 2-5
Nr. 1 in topul recomandarilor noastre este Carcassonne si sustinem cu tarie acest lucru! Acest joc are o multime de calitati pe care rareori le gasesti impreuna la un singur joc: este foarte usor de explicat, are o durata de asezare pe masa extrem de mica, turele dintre jocatori se succed cu rapiditate, ofera optiuni tactice si strategice multe, poate fi jucat pasnic sau agresiv, in functie de cum doresc jucatorii sa il abordeze, iar componenta de puzzle a jocului in care toti jucatorii contribuie la cofigurarea hartii este intotdeauna interesanta si extrem de relaxanta.
Desfasurarea jocului este foarte simpla: fiecare jucator are la indemana 7 omuleti (denumiti meeples si care au devenit cea mai populara piesa de joc din lumea jocurilor de societate si inspiratia a sute de logo-uri din domeniu), iar cand ii vine tura trage un cartonas cu teren dintr-un teanc mare si il aseaza la harta comuna. Dupa ce aseaza cartonasul, are optiunea sa aseze si un meeple daca poate si daca doreste. In functie de unde este plasat, acest meeple poate fi talhar, daca este pus pe un drum, cavaler, daca este pus intr-o cetate, calugar, daca este pus pe o manastire sau fermier, daca este pus pe un camp. Fiecare tip de meeple are propriul mod de a produce puncte, iar plasarea inteligenta a acestora si specularea tuturor oportunitatilor aparute reprezinta cheia succesului in acest joc.
Carcassonne a beneficiat de-a lungul vremii atat de numeroase extensii precum Hunters and Gatherers, The Castle si multe altele, cat si de numeroase variante si reimplementari cum ar fi Carcassonne Junior (pentru copii), Carcassonne: Winter Edition, Carcassonne: Amazonas, Carcassonne: South Seas, Carcassonne: Gold Rush, Carcassonne: Star Wars sau seria Carcassonne Big Box care include jocul de baza si multe dintre extensiile aparute.
Avand in vedere influenta enorma a acestui joc asupra industriei jocurilor de societate, sunt multe jocuri inspirate din mecanicile de baza ale jocului Carcassonne, iar recomandarile noastre ar fi: Isle of Skye, The Palace of Mad King Ludwig sau Explorers of the North Sea.
In finalul articolului va recomandam ca pentru fiecare joc de societate pe care intentionati sa il cumparati sa urmariti inainte un tutorial video pe Youtube pentru a va face o idee despre cum arata si cum se joaca. In zilele noastre aproape orice board game din lume are cel putin un video in care sunt prezentate componentele si modul de joc.
De asemenea, pentru intrebari si recomandari ne puteti contacta oricand pe adresa de email contact@pionul.ro si va vom oferi in cel mai scurt timp posibil raspunsurile de care aveti nevoie.
Lasă un comentariu