Top 10 jocuri de societate de luat in vacanta

Postat de Daniel 10/06/2021 0 Comentarii Traveling,Reviews,

 

Top 10 jocuri de societate de luat in vacanta

 

 

A venit vara si gandul tuturor zboara spre vacanta! Fie ca mergi la mare, la munte sau in oricare alta locatie, nu strica niciodata sa ai 2-3 board game-uri la tine. Jocurile de societate sunt o foarte buna modalitate de a petrece timpul liber pentru ca implica socializare si voie buna. Dar nu orice joc poate fi jucat oriunde, din motive de spatiu, context, grup s.a.m.d.

Echipa Pionul.ro a facut o selectie de jocuri de societate potrivite pentru vacanta, tinand cont de urmatoarele criterii pe care noi le consideram esentiale:

  • Reguli putine – poate ca nu toti prietenii cu care iti petreci vacanta sunt board gameri inraiti si este putin probabil ca acestia sa fie dispusi sa invete un joc cu multe reguli.
  • Durata scurta de joc – in mod normal board game-urile nu sunt focusul principal al vacantei, astfel ca un joc scurt are mai mari sanse sa fie pus pe masa si poate fi imbinat mai usor cu alte activitati.
  • Putine componente – pentru ca riscul pierderii unor componente sa fie cat mai mic.
  • Nu ocupa mult spatiu pe suprafata de joc – fie ea masa de la bar, cea de cafea din lobby-ul hotelului sau chiar nisipul de pe plaja
  • Portabile – cu totii stim cat de limitat este spatiul pentru bagaj si niciodata nu ne incap toate lucrurile in el.
  • Sa fie „fun” pentru toata lumea – suntem in vacanta si nu vrem sa ne solicitam prea tare neuronii.

 

 

 

10. Dobble

 

Dobble este unul dintre cele mai populare jocuri de petrecere, cu milioane de copii vandute de-a lungul vremii. Este un joc mic? cu carti rotunde unde atentia si viteza de reactie sunt foarte importante. Dobble are mai multe moduri in care poate fi jucat, dar toate sunt extrem de usor de inteles si se rezuma la acelasi principiu: sa descoperi simbolul corespondent al cartii din mijlocul mesei cu cel al cartii aflate in fata ta. Este genul de joc la care varsta nu conteaza (cu respectarea varstei minime de 6 ani) si unde copiii pot fi, inca de la primul joc, cel putin la fel de competitivi precum adultii. Cutia jocului este din tabla, astfel ca poate fi transportat in aproape orice conditii.

 

 

9. Jabberwocky

 

Principalul motiv pentru care am inclus Jabberwocky pe lista noastra este legat de faptul ca desi are putine componente (un pachet de carti si niste jetoane), aceasta cutie contine 8 jocuri diferite, de la un joc solo denumit Bandersnatch, pana la un joc de negociere pentru 3-7 persoane (Slithy). Majoritatea jocurilor insa sunt pentru 2-3 jucatori, dar cutia compacta, grafica deosebita si varietatea pe care o ofera reprezinta motive bune pentru a-i gasi un loc in bagaj.

 

 

 

 

8. The Mind / The Mind Extreme

 

The Mind este un joc atat de simplu incat pare greu de crezut ca a fost inventat abia in anul 2018. Este un joc de carti cooperativ in care, in functie de dificultatea rundei, jucatorii incearca sa aseze in ordine crescatoare toate cartile pe care le au in mana, fara sa comunice intre ei. Asta e tot! Pare simplu? Nu e deloc, mai ales in runde in care fiecare are cel putin 4-5 carti in mana. In varianta The Mind Extreme exista 2 teancuri, unul in care cartile sunt aranjate in ordine crescatoare si celalalt in care cartile sunt aranjate in ordine descrescatoare, ceea ce adauga un plus de strategie jocului.

 

 

 

 

7. Parks Memories: Mountaineer

 

Parks Memories: Mountaineer este un joc clasic de memorie ce imprumuta tema si superba grafica din jocul PARKS. Este un joc clasic si extrem de simplu. Se intind mai multe jetoane pe masa cu fata in jos si, in fiecare tura, jucatorul activ intoarce 2 in incercarea de a gasi cat mai multe imagini identice. Jocul are insa 2 twist-uri optionale care adauga un plus de strategie: jetonul cu care poti bloca o imagine pentru a nu mai putea fi intoarsa de urmatorul jucator si abilitatile speciale care se regasesc in simbolurile de pe imagini. Calitatea componentelor este exceptionala, in loc de carti de joc, imaginile sunt tiparite pe niste jetoane solide de carton, iar grafica, asa cum am mentionat anterior, il face sa fie placut de privit, iar copiii il vor aprecia cu siguranta.

 

 

 

6. Kluster

 

Kluster este in esenta o cutie plina cu magneti si un snur. Se intinde snurul pe masa, iar scopul fiecarui jucator este sa isi plaseze magnetii in interiorul snurului, fara sa se lipeasca de alti magneti. Cine scapa primul de magneti castiga jocul. Daca magnetul pe care il plasezi atrage alti magneti din jurul sau, trebuie sa ii colectezi pe toti, oferind astfel avantaj adversarilor care vor avea mai mult spatiu unde sa isi plaseze magnetii. Acestea sunt toate regulile! Kluster este un joc apreciat atat de copii cat si de adulti datorita conceptului sau simplu si amuzant.

 

 

 

5. Port Royal

 

Port Royal este un joc de carti de tip push your luck (forteaza-ti norocul!) care imbina norocul cu strategia. Cartile pot fi de 2 feluri: corabii care ofera bani sau personaje care ofera beneficii. Personajele costa bani, dar ofera si puncte de victorie pe langa beneficii. Pe tura jucatorului activ, acesta intoarce din pachet, pe rand, oricate carti doreste, dar daca  apar cumva 2 corabii de aceeasi culoare printre cartile trase, acesta isi pierde tura. Daca totusi s-a oprit la timp, isi alege o carte dintre cele trase, fie pentru a colecta bani, fie pentru a cumpara un personaj. Partea cea mai interesanta este ca si jucatorii pasivi pot participa si, daca platesc cate un ban jucatorului activ, pot alege si ei o carte dintre cele intoarse. Jocul se termina cand cineva ajunge la 12 puncte de victorie. Port Royal este unul dintre acele jocuri de carti care ofera suficienta strategie intr-un timp de joc scurt si cu reguli putine.

 

 

 

 

4. Travelin

 

Ce joc mai potrivit pentru a fi luat in vacanta decat unul despre calatorii? In jocul Travelin, scopul fiecaruia este de a calatori in cat mai multe tari folosind diverse mijloace de transport (autocar, tren sau avion). Cine calatoreste primul in 5 tari, inchide instant jocul si fiecare isi numara punctele de pe tarile pe care le-a vizitat. Lucrurile sunt insa un pic mai complicate decat par la prima vedere pentru ca adversarii vor urmari sa te incurce, iar pericole se afla la tot pasul: de la taximetristi tepari, pana la riscul de a consuma un kebab stricat care iti va diminua scorul final cu 5 puncte. Un review putin mai detaliat despre joc il puteti gasi AICI.

 

 

 

 

3. Hive

 

Hive, sau “sah cu insecte”, cum mai este cunoscut in termeni populari, este un joc de strategie abstracta in care fiecare jucator controleaza mai multe tipuri de insecte. Pe fiecare tura, un jucator are optiunea fie de a plasa o noua insecta pe tabla imaginara de joc, fie de a muta una dintre insectele aflate deja in joc. Fiecare insecta are abilitatea ei speciala de a se muta, iar scopul jocului este sa inconjori cu piese albina adversarului. Albina este cea mai importanta piesa din „stup”, dar asemenea regelui in jocul de sah, este si cea mai vulnerabila, mutandu-se doar un singur spatiu pe tura. Avantajul jocului Hive este ca se transporta intr-un saculet, iar piesele sunt extrem de solide, ceea ce inseamna ca jocul poate fi jucat oriunde exista o suprafata de joc plata.

 

 

 

 

2. Hanabi

 

Hanabi este un joc de carti cooperativ in care fiecare jucator vede toate cartile cu exceptia celor din mana sa. Cu o comunicare limitata, jucatorii incearca sa ofere indicii celorlalti pentru ca fiecare sa poata deduce ce are in mana, astfel incat toata lumea sa reuseasca sa plaseze cartile in ordinea corecta pentru fiecare culoare. Hanabi este un joc unic si usor de invatat, implica multa interactiune si ofera acea dorinta de a-l rejuca imediat dupa incheierea primei partide. Cutia jocului este extrem de compacta, astfel ca poate fi transportat inclusiv intr-un buzunar de haina.

 

 

 

1. Abalone

 

Abalone este un joc abstract pentru 2 persoane, extrem de simplu si rapid in care fiecare jucator incearca sa impinga bilele adversarului in afara tablei de joc, respectand cateva reguli de baza. Pentru cat este de simplu, jocul ofera multa strategie si este apreciat atat de adulti, cat si de copii. Tabla de joc este din plastic, e 3D si tine foarte bine toate bilele, inclusiv pe cele eliminate din joc. Datorita stabilitatii board-ului, jocul poate fi jucat oriunde, inclusiv pe plaja, indiferent de conditiile meteorologice (vant, ploaie etc). Singurul dezavantaj ar fi cutia jocului care are o forma hexagonala, insa noi consideram ca merita totusi sa i se gaseasca un loc in bagaj tinand cont de argumentele expuse mai sus.

 

 

 

 

 

Mentiuni onorabile: The Crew: The Quest for Planet Nine, Illusion, The Game, Tichu, Just One si The Resistance Avalon.

 

 

Lasă un comentariu