New Frontiers ar putea fi numele scenariului nerafinat al fiecărui volum, film, sau joc cu o tematică spațială. De vreme ce explorarea necunoscutului galactic presupune de fiecare dată expediții în spatele oricărei linii cuprinse sau cunoscute pe vreo hartă și de regulă e o cursă contracronometru a marilor puteri, New Frontiers nu face excepție de la regulă. Cât ai zice warp speed, trebuie să decizi ce fel de lumi colonizezi sau subjugi financiar, alegând totuși atuurile tehnologice corespunzătoare pentru a declara primul fondarea Imperiului Galactic.
PL♟️Y
Număr de jucători: 2-5
Durata jocului: 45-75 minute
Complexitate: 2.83/5.00
Mecanisme: Alegere simultană de acțiuni, Puteri variate
Jurnal de bord, dată stelară DS4933.5. Însemnările sublocotenentului imperial Saeko Shimazu, în apropierea nebuloasei Deja Q: Ca urmare a armistițiului cu forțele rebeliunii, am intrat în posesia unor informații prețioase cu privire la ascunzătoarea sistemului de apărare și a bazelor de date ale ordinului extraterestru. După ani-lumină de harță de-a șoarecele și pisica și după zeci de inițiative sfruntate ale santinelelor extraterestre, ursitoarele bat la ușă, iar colonizarea începe să pară a fi cea mai optimistă dintre ele.
Starea națiilor din galaxie a fost și va fi tot timpul un subiect tabu. Cu toate eforturile, amenințările și embargo-urile impuse de Liga Facțiunilor Unite, cum s-ar putea găsi o soluție echitabilă pentru desemnarea administrării unei noi lumi de cristale sau minereuri, abia descoperită? Cum să convingi rebeliunea să nu acapareze lumile de refugiați, când ei tocmai starea asta de nemulțumire mocnită, aidoma unui butoi plin cu pulbere, caută să o exploateze și să o constituie ca fundație a încrederii și a persuasiunii cauzei lor? Sau cum să eradichezi tendința primară spre contrabandă a facțiunilor nomade, de vreme ce pare singura lor șansă de a supraviețuire în raport cu iminența revoluției tehnologice? Cum să mai poți filtra volumul de informație ce trece prin uriașul mecanism de manipulare al hub-ului de știri, sau ce rost să te chinui a pune o strajă de minimum bun simț formatorilor de opinie, al căror număr crește alarmant? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ai fi avut timp să meditezi înainte de a fi fost descoperită propulsia ionică și implicit, super-saltul. Până una alta, ca rămășiță imperială, încercăm să controlăm activitatea mercenară pentru a preveni distrugerea planetelor, să investim în centrul de cercetare moleculară și să ținem în frâu facțiunile problematice. Păstrând, în tot acest timp, statutul de favoriți pentru goana după Noul Pământ.
Cetățeni ai Pa'u Zotoh Svana, primiți cu colonizarea? Jos armele! Drepți!
Învârtindu-se în jurul alegerii acțiunilor similare și chiar simultane pentru fiecare jucător, New Frontiers pare destul de simplist încât să poată fi accesibil publicului larg. De ce? Pentru că la bază, există doar 7 acțiuni mari și late, în jurul cărora se desfășoară tot engine building-ul. Punctual, în ordinea turei respective, toți jucătorii vor face exact aceeași acțiune declanșată de jucătorul activ, singura diferență fiind dată de bonusul adjudecat doar de cel care a declanșat acțiunea - opțiunile fiind: dezvoltare tehnologică în propria bază, explorare de noi lumi cu intenții ascunse, colonizarea și asimilarea noilor rase sub egida propriului imperiu, producția diverselor bunuri în cadrul coloniilor puse la treabă, consumarea sau tranzacționarea acelorași bunuri de circulație liberă, trimiterea de șpăgi prin emisari pentru o nouă ordine galactică, sau retragerea în solitudine, fie de frica vreunui zvon, fie în căutare de epave ce pot fi schimbate pe mărunțiș. Un lucru consumator de atenție este monitorizarea condițiilor de finalizare a jocului, de vreme ce sunt 4 modalități diferite de a face asta. De regulă, forțele imperiale se vor încleșta cam după 12-15 runde.
Chiar dacă vorbim despre un joc cu o tematică spațială, iar în acest caz coloristica și design-ul grafic nu lasă loc de prea multă îndrăzneală, solicitând mai degrabă non-culori, forme regulate și contururi bine definite, colaborarea lui Martin Hoffmann și a lui Claus Stephan (parteneri în cel puțin alte 2 proiecte din același univers gândit de Thomas Lehmann) este una de-a dreptul fructuoasă: de la planșa individuală care seamănă cu o felie de cașcaval din care au mușcat concomitent 8 guri hămesite, la lumile cinematic ilustrate și înglobate tematic sub forma unor planete care să fuzioneze perfect în cadrul colonizării, de parcă ar fi vorba de punți atomice între ele și nava mamă, de la creditele futuriste la translucența și sculptarea adecvată a lăzilor cu resurse, totul pare să fi trecut prin teancuri întregi de schițe, mâzgăleli și redefiniri, astfel încât produsul final și producția ca tot unitar să ridice bine standardul nișei căreia i se adresează. Cutia este generoasă, principalul motiv fiind acela de a încorpora eficient viitoarele extensii. O prezentare care va stârni interesul vizual și care cu siguranță se va remarca prin unicitate.
Unul dintre aspectele importante ale jocului și poate unul dintre factorii de descurajare aparentă a jucătorilor noi este reprezentat de descifrarea iconografiei de pe opțiunile de dezvoltare tehnologică. Ca recomandare spre a înlătura sperietura asta, se poate aloca un timp de studiere a tuturor opțiunilor înainte de începerea efectivă a jocului, pentru a facilita astfel gândirea unor sinergii de dezvoltare. De asemenea, cred că este important de adus la cunoștință faptul că din totalul de 60 de lumi ce așteaptă să fie explorate, doar 26 sunt militare, iar 34 sunt civile și în același timp, pe lângă lumile neutre există și 5 tipuri de facțiuni primare care pot propulsa un motor specific prin marele neant. Componenta de noroc se rezumă la capitolul explorare, dar este foarte bine mitigată de extragerea a 7 lumi noi din sac, ceea ce crește exponențial șansele de andocare pe tărâmul mult căutat. Interacțiunea dintre jucători este destul de redusă și cuprinde în speță goana după primul loc al rundei, sau șterpelirea piesei lipsă din puzzle-ul tehnologic al vecinului. Gradul de rejucabilitate mare este oferit de dubla fațetare a mai tuturor componentelor implicate, strategiile și tactica putând fi planificate de la start, dar cu suficiente căi secundare de reorientare. Pentru tendințe spre specializare se recomandă folosirea obiectivelor (pur opțională de altfel). Rezumând - un joc bun ce devine foarte rapid după câteva partide și o prezentare de excepție, ce va fi renumită pentru mulți ani-lumină.
Lasă un comentariu