<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-80505007-1"></script> <script> window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-80505007-1'); </script>

Majority area control – Dominant Species sau El Grande

18/09/2016 0 Comentarii

“Majority area control” este o mecanică de joc ce presupune ca jucătorii să “lupte” pentru controlul fiecărei regiuni a hărții, iar punctele se acordă celui/celor care au majoritatea pieselor în acea zonă. Aceste jocuri sunt mai subtile decât “verii” lor guvernați de mecanica “area control” (care presupune controlul exclusiv al unor regiuni) deoarece fiecare jucător face eforturi să aibă el acea piesă în plus, față de bătălii în care forțe militare importante se înfruntă pentru o zonă cheie a hărții.

 

Privind în top 100 BGG, primele două jocuri ale căror mecanică de bază este lupta pentru majoritate sunt Dominat Species și El Grande. Ambele cu state vechi, lansate în 2010, respectiv 1995, sunt încă în topul preferințelor, pe locurile 33 și respectiv 36.

 

Dominant Species este un joc cu temă preistorică, în care diverse specii de animale se luptă pentru supremație, dar și pentru supraviețuire, adaptare și hrană.

 

 

Jucătorii au o gamă largă de acțiuni la dispoziție (adaptare la mediu, înmulțire, migrație etc.), pe care le selectează prin mecanica “worker placement”. Regiunile sunt hexagoane ce reprezintă diversele tipuri de mediu, iar când se calculează punctele, animalul cu cele mai multe specii prezente ia și cele mai multe puncte. Egalitățile sunt decise de “lanțul trofic”.

 

 

El Grande are o temă feudală, lupta dintre “granzii” Spaniei pentru dominație în diverse regiuni istorice.

 

 

Jucătorii au la dispoziție o singură acțiune în fiecare tură, aceasta fiind dictată de un set de cărți din care jucătorii își aleg. Aici nu multitudinea de acțiuni este interesantă ci mecanismul prin care acestea se selectează. Jocul are 9 runde, la fiecare 3 calculându-se punctele pe fiecare regiune.

 

 

Dominant Species este un joc mai complex, care durează și mai mult. Deciziile sunt mai multe, mai complexe și necesită timp. Pentru a decide cui facem mai multe pagube prin acțiunile noastre este foarte important să evaluăm nu numai poziția din clasament a adversarilor ci și situația lor pe hartă, deoarece cea mai mare parte a punctelor se vor câștiga la finalul jocului.

 

În schimb, la El Grande este mai ușor de reacționat la evenimentele din joc, iar prin acțiunile tale încerci să afectezi cât mai mulți adversari. Egalitățile încurcă pe toți adversarii, așa că poți să “împuști doi iepuri dintr-o lovitură”. Doar că nu-s iepuri, sunt “Granzi”.

 

Așadar, El Grande se recomandă pentru un grup mai sensibil, deoarece în general îi afectezi pe toți la fel de mult, în schimb la Dominant Species grupul ar trebui să fie ceva mai competitiv, mai obișnuit cu schimbul de lovituri. Ambele jocuri nu pot fi gândite din perspectiva unei strategii câștigătoare, ci trebuie să reacționezi cel mai bine la situațiile create. De aceea au un grad mare de rejucabiliate și devin din ce în ce mai interesante pe măsură ce jucătorii capăta experiență.

 

Dominant Species se poate juca și în 6 jucători, în timp ce El Grande în maxim 5, dar ambele sunt cel mai bine adaptate pentru 4 competitori. Chiar dacă Dominant Species poate dura de 2-3 ori mai mult decat El Grande, ambele te țin conectat și nu îți dai seama când a trecut timpul.

 

Așadar, vă recomandăm cu căldură ambele jocuri, răspunsul întrebării din titlu fiind în funcție de preferințele fiecăruia și mai ales de grupul de prieteni.

 

Dacă vă plac aceste două jocuri, este posibil să vă placă și: Fief: France 1429, Royals, Tammany Hall, Triassic Terror, Olympos sau The King is Dead.

Lasă un comentariu