Cum să ne alegem jocul potrivit

26/06/2016 1 Comentarii General,Reviews,

Fenomenul “boardgames” se extinde, tot mai mulți oameni întâlnindu-se cu prietenii la un joc pentru câteva ore de socializare foarte placută. Dar până atunci, ei află despre boardgames și încearcă să-și dea seama ce le-ar plăcea mai mult, din multitudinea de jocuri pe care le oferă magazinele de profil.

 

Pe www.boardgamegeek.com (BGG) putem afla totul despre un anumit joc. Dar cum să alegem din gama variată de titluri? În acest articol, încercăm să vă ajutăm cu câteva informații utile. Jocurile pot fi descrise de multe caracteristici, și, în funcție de grupul de prieteni, vă puteți ghida ce să încercați mai întâi.

 

Primul criteriu la care trebuie să vă uitați este numărul de jucători. Numărul minim și maxim se poate vedea pe cutie, iar numărul optim îl găsiți pe BGG, acesta fiind calculat pe baza voturilor exprimate de către membrii înregistrați. Dacă este cel mai probabil să vă jucati in doi, vă recomandăm jocuri special create pentru 2 jucători, deoarece cele care se pot juca în mai mulți sunt rareori la fel de reușite și incitante în 2. Cele mai multe jocuri sunt facute pentru 4-5 persoane, iar cele pentru mai mulți jucători sunt, de obicei, cele amuzante, de petrecere, cu reguli simple, scurte (ca durată de joc și de explicat) și ușor de jucat.

 

*Exemple de jocuri create special pentru 2 jucători: Android Netrunner, Hive, Tides of Time, Catan – Jocul de cărți

 

**Exemple de jocuri al carui număr optim de jucători este de 4-5: Alchimiștii, Catan, Dead of Winter, Puerto Rico, Rețeaua Energetică, Scoundrel Society

 

***Exemple de jocuri pentru grupuri mai mari de jucători: Dixit Odyssey, 7 Wonders, Mysterium, Resistance: Avalon, Rezistența.

 

Un alt criteriu important este durata de joc, care vine de cele mai multe ori în strânsă legătură cu gradul de dificultate. Dacă aveți un grup de prieteni cu aptitudini de analiză, carora le place să ia decizii pe baza unei multitudini de factori, sunt recomandate jocurile cu grad de dificultate ridicat și mediu. Timpul de joc va fi mai mare, dar absorbiți de joc, nu veți sesiza trecerea timpului. Dacă, dimpotrivă, prietenii pun accentul pe amuzament și pe o durată relativ scurtă de joc, atunci căutați un joc cu o complexitate mai redusă.

 

*Exemple de jocuri cu durată scurtă și grad de complexitate redus: Camel Up, Dixit, Hollywood, Love Letter, Un Imperiu În 8 Minute.

 

**Exemple de jocuri cu durată mai mare de joc și grad de dificultate mai ridicat: Clash of Cultures, Madeira, The Gallerist.

 

Mecanicile de joc sunt un element la care trebuie să vă uitați, dacă membrii grupului sunt mai sensibili la atacurile prietenilor. În acest caz ar trebui sa evitați anumite mecanici care duc la conflict deschis, cum sunt “area control”, “majority area control”, votare sau licitație. Desigur, într-o gamă largă de jocuri, acțiunile tale afectează adversarii, dar conflictul este mai latent. În schimb, cu anumite mecanici protejați toate sensibilitățile, cum ar fi jocurile cooperative, semi-cooperative, sau cele de deducție.

 

*Exemple de jocuri de conflict: Axis & Allies: Europe 1940, Citadels, Colt Express, Fief: France 1429, Might & Magic Heroes: The Boardgame, Tigris & Euphrates, Triassic Terror.

 

**Exemple de jocuri fără conflicte majore între jucători: Dixit, Lords of Waterdeep, Mysterium, Nume de Cod, Pandemic Legacy Season 1.

 

Uneori, există o barieră lingvistică în abordarea unor jocuri, așa că dacă doriți să jucați jocuri în limbi străine, asigurați-vă fie că toți membrii grupului cunosc acea limbă, sau că jocul nu este dependent lingvistic.

 

*Exemple de jocuri în limba română: 7 Wonders, Catan, Colt Express, Nume de Cod, Rentier, Rețeaua Energetică.

 

La final ne rămâne criteriul tematicilor, care nu are alt rol decât să dea o savoare în plus unui joc. Unora le plac jocurile cu și despre trenuri, alții le preferă pe cele cu animale sau istorice, sau de război. Experiențele comune ale grupului vă vor ghida în alegerea unei tematici care să dea mai multă frumusețe timpului petrecut împreună.

 

Pionul.ro vă pune la dispoziție o gamă largă și complexă de filtre de căutare, unde puteți filtra produsele după criteriile mai sus prezentate și nu numai. De asemenea, dacă vă place în mod deosebit un joc anume și doriți să gasiți jocuri asemănătoare sau extensii pentru acel joc, veți putea găsi pe pagina jocului favorit o rubrică de ”Produse similare” care vă va ajuta să nu dați greș în alegerea următorului joc pe care intenționați să-l achiziționați.

 

Suntem curioși – voi ce joc ați ales pentru o seară cu prietenii?

1 Comentarii

Stefan:
08/08/2016, 02:25:59 AM, prinlentila.ro
Reply

Mi se pare foarte util articolul. Ma pot ghida mai usor in alegerea unui joc. Foarte bun sfatul cu evitarea jocurilor conflictuale... am jucat Citadels si a iesit cu scantei! :))

Lasă un comentariu