<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-80505007-1"></script> <script> window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-80505007-1'); </script>

Top 10 cele mai populare board games moderne din lume

16/11/2016 0 Comentarii

Top 10 cele mai populare board games moderne din lume

 

*Acest top nu include jocuri clasice aparute cu multi ani in urma precum Monopoly (1933), Scrabble (1948), Clue (1949), Sah (1475) etc, jocuri care au avut mult mai mult timp sa se faca cunoscute publicului larg.

 

10. Dixit

Dixit este un joc de petrecere lansat in 2008, iar datorita popularitatii de care s-a bucurat in intreaga lume, a adunat pana astazi inca 7 extensii: Dixit 2 (Quest), Dixit 3 (Journey), Dixit 4 (Origins), Dixit 5 (Daydreams), Dixit 6 (Memories), Dixit 7 (Revelations) si Dixit Odyssey, care este si o extensie de sine statatoare, adica se poate juca si fara jocul de baza. Ca orice joc de petrecere Dixit are reguli simple si ofera multe oportunitati de distractie. De departe atuul jocului care l-a si facut popular il reprezinta cartile cu imagini abstracte care iti stimuleaza imaginatia si iti pun mintea la contributie. Jocul de baza poate fi jucat in orice numar de la 3 la 6 persoane, dar recomandarea noastra este sa jucati acest joc in 5 sau 6 persoane. Spre deosebire de jocul de baza, Dixit Odyssey se poate juca chiar si in 12 jucatori.

 

 

 

9. Dominion

Tot in anul 2008 se lanseaza si jocul de carti Dominion, un joc de strategie al carui designer Donald X Vaccarino avea sa introduca o mecanica de joc ce va deveni extreme de populara in anii ce vor urma: deck building sau constructia pachetului propriu de carti, cum ar suna tradus in limba romana. Fiecare jucator incepe cu un set de carti standard in mana, pe care incearca pe tot parcursul jocului sa il imbunatateasca achizitionand alte carti ce sunt disponibile intr-o zona comuna. Exista 3 tipuri de carti in zona comuna: carti de bani care te ajuta sa ai mai multi bani in pachetul tau cu care sa-ti poti cumpara si mai multe carti, carti de puncte, punctele fiind cele care la final conteaza si carti de actiuni foarte vartiate si cu care poti face niste combo-uri speciale. Datorita popularitatii sale, exista o multime de extensii ale acestui joc din care am putea mentiona Dominion Intrigue si Dominion Empires.

 

 

 

8. Citadels

Citadels este un joc de carti aparut in anul 2000 si a devenit intr-un timp destul de scurt un joc extrem de popular datorita mecanicii inovative pentru vremea respectiva. Intr-o tura de joc, jucatorii aleg, pe rand, cate un rol dintre cele 8 disponibile in jocul de baza, fiecare dintre aceste roluri avand o abilitate speciala, cu scopul de a construi in tabloul personal cat mai multe carti de districte si cat mai valoroase daca este posibil. Finalul jocului se declanseaza in runda in care cineva a reusit sa construiasca 8 districte, insa acest obiectiv nu este atat de usor de realizat cand stai la masa cu asasini, hoti, magicieni sau razboinici. Jocul exceleaza prin elementul de bluff, jucatorii vor cauta constant sa isi surprinda adversarii cu alegerile facute, dar in acelasi timp, cine va anticipa mai bine alegerile competitorilor va avea un avantaj de care ar putea beneficia decisiv. La fiecare tura jocul va provoca dileme jucatorilor in alegerea rolurilor: „sa imi iau rolul de care am nevoie tura asta cel mai mult? Daca il iau risc sa fiu prea previzibil si devin o tinta usoara pentru asasin si hot... Ce ar fi sa imi iau totusi un rol cu care sa merg <sub radar> si sa scap runda asta? Dar daca adversarii mei se gandesc la strategia asta? Atunci ar insemna ca mai bine iau rolul previzibil ca ei vor crede ca nu am tupeul asta nesimtit sa iau tocmai rolul ala...”.

Numar de jucatori: 2-8, recomandarea noastra: 5,6,7 jucatori.

 

 

 

7. Power Grid (Reteaua Energetica)

Power Grid face parte din alta categorie fata de majoritatea jocurilor ce se regasesc in acest top. Este un joc de tip euro, adica un joc de strategie economica, a aparut in anul 2004 in Germania si a avut o contributie importanta la ascensiunea extraordinara a acestor tipuri de jocuri in anii ce au urmat. A fost tradus in foarte multe limbi, inclusiv in limba romana si a obtinut o multime de premii si distinctii peste tot in lume. In acest joc, fiecare jucator este un afacerist in domeniul energiei, iar scopul este sa conectarea cat mai multor orase la reteaua energetica proprie. Jucatorii participa la licitatii pentru achizitionarea de centrale, iar pe masura ce jocul avanseaza, apar centrale din ce in ce mai performante si mai economice, iar nevoia de a fi in pas cu vremurile este esentiala pentru a ramane competitiv. Majoritatea centralelor se alimenteaza cu resurse ce pot fi achizitionate de pe o piata extrem de dinamica, iar la finalul rundei, in functie de numarul de orase conectate si aprovizionate corespunzator, vine si recompensa in bani. La finalul jocului, cel mai bogat afacerist castiga. Durata medie a unui joc este de 2 ore, iar numarul maxim de jucatori este de 6. In jocul de baza se gasesc hartile Germaniei si Statelor Unite, dar exista o multime de extensii cu alte harti si chiar o editie Deluxe cu componente de o calitate superioara.

 

 

 

6.  Puerto Rico

Puerto Rico este printre primele jocuri economice moderne, a fost lansat in anul 2002 si a dat practic startul ascensiunii acestei categorii. Mecanica de baza este reprezentata ca si la Citadels de alegerea pe rand la fiecare tura de roluri cu abilitati speciale, doar ca aici rolul ales se aplica si celorlalti, adica jucatorul activ executa actiunea beneficiind si de un mic bonus, dupa care, in ordine, si ceilalti jucatori au posibilitatea, daca vor, sa execute actiunea respectiva. In jocul Puerto Rico, fiecare dintre participanti reprezinta cate un guvernator colonial, scopul fiind de a acumula cat mai multe puncte exportand bunuri spre Europa si construind cladiri. Fiecare jucator are tabla sa separata unde exista locuri speciale pentru cladirile construite, teren pentru diversele plantatii disponibile si loc pentru stocarea recoltelor si a banilor. Acest joc se poate juca de la 2 la 5 jucatori si poate dura chiar si 3 ore, in functie de experienta si viteza de gandire a fiecarui jucator. In mod paradoxal, in ciuda popularitatii foarte mari acest joc nu a beneficiat de nicio extensie, ci doar de o reimplementare: San Juan, care este un joc de carti inspirat din Puerto Rico, dar ceva mai accesibil ca nivel de dificultate.

 

 

 

5. Pandemic

Anul 2008 a fost unul de referinta in ceea ce priveste lansarile de board games. Este anul in care a aparut si Pandemic, un joc cooperativ revolutionar al carui succes avea sa devina inspiratie pentru multe alte jocuri cooperative in anii urmatori. Actiunea in Pandemic se desfasoara pe o harta a lumii in care sunt evidentiate marile orase, iar jucatorii calatoresc din oras in oras cu scopul de a stopa cele 4 tipuri de boli sa se raspandasca pe tot globul si sa creeze epidemii. In ciuda luptei continue de a controla expansiunea bolilor din oras in oras, scopul final al jucatorilor il reprezinta descoperirea antidotului pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de boli. Cheia acestui joc o reprezinta cooperarea dintre jucatori, ceea ce il face intradevar un joc deosebit. Datorita popularitatii sale extraordinare, a beneficiat de mai multe extensii si reimplementari. Printre extensii am putea mentiona Pandemic: On the Brink (sau Pandemic: Pe Muchie de Cutit – editia in limba romana), Pandemic: In the Lab sau Pandemic: State of Emergency, iar printre reimplementari am putea mentiona Pandemic Legacy, votat de comunitatea de pe boardgamegeek.com cel mai bun joc din lume in acest moment.

 

 

 

4. 7 Wonders

7 Wonders este un joc de carti aparut in anul 2010 in Franta si pana acum a fost tradus in aproximativ 20 de limbi. Descrierea jocului spune ca fiecare jucator este un lider al unuia dintre cele 7 mari orase ale lumii antice, ce aduna resurse, dezvolta rute comerciale, isi afirma suprematia militara, construieste cladiri si minuni arhitecturale si se dezvolta tehnologic. Pare un joc complex de civilizatie, dar lucrurile nu stau chiar asa: jocul este destul de accesibil ca nivel de dificultate si se bazeaza pe cateva mecanici foarte uzuale in jocurile moderne, dar care se integreaza foarte bine unele cu celelalte, iar jocul curge fluent si ofera un sentiment placut. Un joc dureaza 3 runde, astfel ca o sesiune de joc depaseste rar 30 de minute. Exista foarte putine jocuri in acest moment care sa ofere atat de multe optiuni intr-un timp atat de scurt.

Recomandarea noastra: 3-6 jucatori.

 

 

 

3. Ticket to Ride

Aparut in anul 2004, Ticket to Ride este un joc cu reguli ce pot fi invatate intr-un 2-3 minute, cu mecanisme de joc extrem de simple si elegante si care ofera jucatorului la fiecare tura oportunitati strategice si decizii tactice interesante. Designerul jocului, Alan R. Moon spune ca” jocul are reguli atat de usoare incat pot fi scrise in intregime pe un bilet de tren”. Scopul jocului este sa strangi carti de diferite culori pentru a construi rute ale caror culori coincid cu cartile jucate. Pentru a sti ce rute sa construiesti exista niste carti de destinatie care iti cer sa legi doua orase anume si iti ofera astfel un obiectiv pe care sa te axezi. Acest joc a vandut pana acum in peste 4 milioane de exemplare, a obtinut o multime de premii si a beneficiat de o multitudine de extensii si reimplementari , una dintre ele fiind Ticket to Ride: Europe, considerata de multi cel mai bun joc din serie. Noi consideram ca acest joc, datorita mecanicilor sale principale de card drafting (tragere de carti) si set collection (colectie de seturi) are potentialul de a prinde foarte bine la multe categorii de jucatori, in special la cei pasionati de rummy.

 

 

 

2. Carcassonne

Jocul Carcassonne poarta numele unui superb orasel medieval  din Franta, dar aproape ca a reusit sa obtina mai multa popularitate decat orasul in sine. A fost tradus in zeci de limbi, inclusiv in limba romana si a vandut milioane de exemplare in intreaga lume, iar popularitatea si-o merita din plin, fiind un joc extraordinar. Durata unei partide nu depaseste 30 de minute, iar pregatirea lui nu necesita timp. Carcassonne are o usoara inspiratie din jocurile de puzzle, este compus din niste tile-uri/piese patrate care aranjate pe masa la final vor arata ca un oras cu cetati, drumuri, manastiri si pajisti vazut de sus. Pana acum a beneficiat de o multime de extensii si reimplementari cu diferite teme, printre care mentionam Carcassonne Big Box care cuprinde si o parte dintre extensiile aparute.

 

 

 

1. Catan

Catan, sau Colonistii din Catan cum era denumit pana nu demult, este cel mai popular board game modern din lume, cu peste 20 de milioane de copii vandute din 1995 pana acum. In acest joc care se joaca doar in 3 sau 4 persoane fiecare jucator reprezinta un colonist care incearca sa se dezvolte pe insula Catan, o insula plina de resurse. Jucatorii pot construi drumuri si asezari pe care ulterior le pot transforma in orase, pentru a avea potentialul de a genera mai multe resurse. Fiecare regiune cu resurse are un numar de la 2 la 12, iar modul cum se determina cine ce resurse primeste este determinat de zar. Jucatorul activ da cu doua zaruri, iar in functie de rezultatul zarurilor se decid regiunile care produc. Fiecare asezare adiacenta cu regiunea care produce primeste o resursa (doua resurse in cazul oraselor). Sistemul simplu si ingenios de a obtine resurse si faptul ca jucatorii pot negocia schimburi de bunuri au reprezentat elementele cheie care au dus la cresterea extraordinara a popularitatii sale. Catan este cu siguranta jocul cu cea mai importanta contributie la ceea ce inseamna astazi industria de board game si a fost probabil primul contact al multor oameni cu acest fenomen. Jocul a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe extensii, cum ar fi Catan: Navigatorii, Catan: Orase si Cavaleri, Catan: Negustori si Barbari, Catan: Pirati si Exploratori, Catan: Comori, Dragoni si Exploratori, precum si de extensii pentru marirea numarului de jucatori pana la 6 pentru oricare dintre extensii si jocul de baza.

 

Lasă un comentariu