7 WONDERS: Clasic vs. Duel

22/01/2017 0 Comentarii

In contextul concursului de 7 Wonders Duel programat pe data de 18 februarie in parteneriat cu Aria Café si Ludicus Games, Pionul.ro va prezinta sapte diferente intre cele doua variante ale jocului 7 Wonders (clasic si duel).
 

Aparut in anul 2015, Duelul se situeaza pe locul 8 in topul site-ului de specialitate Boardgamegeek.com, chiar mai sus decat varianta clasica a jocului, aflata acum pe locul 30. In ciuda succesului, Duelul este mai putin cunoscut la noi in tara, unde varianta in limba romana a aparut abia toamna trecuta. Pentru a-l promova si a-i pregati pe participantii la concursul organizat, vom organiza in perioada urmatoare una sau doua intalniri in care vom explica jocul si il veti puteti testa.
 

Multi dintre voi cunoasteti foarte bine 7 Wonders asa ca voi trece in revista diferentele care fac din Duel o experienta diferita de varianta clasica:

 

I.    Numarul de jucatori
7 Wonders Duel este special creat pentru 2 jucatori.
Varianta clasica se poate juca in trei - sapte jucatori, dar straluceste cu adevarat de la 4 in sus. Se poate juca si in 2, dar cu reguli speciale care presupun un fel de “mana moarta”.

 

II.    Modul de selectare a cartilor
In lo
c de algoritmul “alege o carte si paseaza restul mai departe”, la Duel cartile se aseaza intr-un model diferit in functie de era (unele cu fata in sus, altele cu fata in jos) putand fi jucate numai cele accesibile, conform unui algoritm simplu. Practic, jucatorii nu pastreaza carti in mana ci joaca cartea aleasa in una dintre cele trei modalitati – construind o cladire, vanzand-o contra unei sume de bani sau folosind-o pentru a construi o minune.

 

III.    Minunile
In loc de cele sapte minuni clasice cu etape de constructive multipla – de obicei trei – in Duel avem de-a face cu 12 minuni individuale, din care jucatorii aleg la inceputul jocului cate patru. Fiecare se poate construi cu o singura actiune in timpul jocului. De notat este ca se pot construi maxim sapte minuni, deci odata ce un jucator a construit a patra minune, celalalt nu poate finaliza decat trei.

 

IV.    Cartile de tehnologie
In loc sa constituie o sursa importanta de puncte de victorie, cartile de tehnologie (cele verzi), in varianta Duel, se colecteaza in perechi de doua simboluri identice, fiecare astfel de pereche oferind jucatorului care le detine accesul la unul dintre cele cinci jetoane de tehnologie (care pot oferi puncte, discount-uri la constructii si alte beneficii).

 

V.    Accesul la resurse
La 7 Wonders Duel nu depinzi de vecini pentru a avea acces la resursele necesare de care nu dispui. Fiecare resursa poate fi cumparata de la banca cu doi bani, dar daca adversarul dispune de acea resursa, vei plati cu un ban in plus pentru fiecare simbol de acel fel regasit pe cartile acestuia. Este important de mentionat si faptul ca exista trei tipuri de resurse de baza si doua avansate (in loc de patru si trei, in varianta clasica).

 

VI.    Puterea militara
Daca in jocul clasic se genereaza conflicte la fiecare final de tura, soldate cu puncte de victorie, in varianta Duel se urmeaza un “track” militar, prin care fiecare simbol militar te duce mai departe in teritoriul inamic si viceversa. La finalul jocului se castiga puncte in functie de pozitia de pe “track”, dar daca marcatorul de conflict ajunge in timpul jocului la unul dintre cele doua capete (capitalele jucatorilor), se declara victoria, respectiv infrangerea militara imediata, fara a se mai face scorul final.

 

VII.    Vanzarea cartilor contra bani
In loc de trei bani pentru fiecare carte nejucata,  la Duel se castiga numai doi bani, dar fiecare carte de comert (de culoare galbena) aduce cate un ban suplimentar. Cum in ultima runda poti incasa sase-sapte bani pe o carte nefolosita, importanta cartilor de comert creste.

 

Avand in vedere diferentele enumerate mai sus, consideram ca 7 Wonders Duel ofera posibilitatea construirii unor strategii de joc mai variate. Daca sunteti fani 7 Wonders, trebuie sa incercati si varianta Duel. Daca sunteti nou “cu minunile” si va ganditi care dintre cele doua variante vi se potriveste mai bine, decizia trebuie luata in functie de primul criteriu, si anume daca la masa de joc vor fi doua sau mai multe persoane.

 

Lasă un comentariu