10 jocuri de carti cu reguli putine si strategie multa

Postat de Daniel 08/06/2017 0 Comentarii

10 jocuri de carti cu reguli putine si strategie multa

 

 

Exista o categorie destul de raspandita de persoane pasionate de fenomenul „board games” care stau prost cu timpul si cu toate astea isi doresc sa joace in putinul timp pe care il au la dispozitie jocuri care sa aiba suficienta strategie cat sa le puna mintea la contributie, cu un regulament de joc cat mai scurt si cu o durata de timp de maxim o ora, o ora si jumatate. Daca aceste jocuri nu ocupa nici mult spatiu pe masa si se pot juca si cu un numar mai mic de persoane (2-4), cu atat mai bine. Cum in lumea in care traim timpul pentru distractii pare din ce in ce mai limitat, designerii de jocuri au identificat si ei oportunitatea de a dezvolta aceasta nisa, iar unele rezultate sunt de-a dreptul spectaculoase.

 

Pionul.ro va prezinta o lista de 10 jocuri de carti care intrunesc aceste cerinte: reguli putine, timp de joc rezonabil, jucabil in numar mic de jucatori, rejucabilitate mare si suficienta profunzime in ceea ce priveste strategia.

 

 

10. Brass Empire

Numar de jucatori: 1-5

Durata medie: 45 minute

 

Brass Empire a fost gandit ca si o combinatie intre 2 jocuri de carti ce s-au bucurat de un succes imens: Magic The Gathering si Dominion, iar rezultatul nu dezamageste deloc. Actiunea jocului are loc in universul Steampunk, iar jucatorii preiau rolul unor corporatii care incearca sa angajeze cei mai buni oameni si sa construiasca cladiri si masinarii ce functioneaza cu aburi. Jucatorii se lupta si se saboteaza reciproc pentru a acumula bogatie si influenta economica, mecanica de baza a jocului fiind cea de „deck building” in care pornesti cu un pachet standard de carti pe care il imbunatatesti constant achizitionand alte carti mai bune. Jocul are o tematica interesanta, o grafica atractiva, iar fanii mecanicii de „deck building” nu pot da gres cu acest titlu.

 

 

 

9. San Juan (Second edition)

Numar de jucatori: 2-4

Durata medie: 45 minute

 

San Juan este varianta cu carti a clasicului Puerto Rico, „parintele” jocurilor de tip euro. Jocul foloseste acelasi mecanism de selectare a actiunilor ca si Puerto Rico, in care exista mai multe tipuri de actiuni disponibile, jucatorul activ alege actiunea dorita care este executata de toata lumea, doar ca persoana care a ales-o beneficiaza de un mic bonus care uneori poate constitui un mare avantaj. Acest mecanism de selectare a actiunilor a reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe jocuri de-a lungul timpului. O alta mecanica introdusa de jocul San Juan o reprezinta cartile care pot fi utilizate in mai multe moduri (3): cladiri, resurse sau bani. Partea cea mai interesanta a jocului o reprezinta selectarea actiunilor. Vei incerca in permanenta sa anticipezi miscarile competitorilor si sa alegi actiunile in momente cat mai oportune astfel incat beneficiul tau sa fie cat mai mare fara sa oferi prea multe avantaje si celorlalti.

 

 

 

8. Coal Baron: The Great Card Game

Numar de jucatori: 2-4

Durata medie: 60 minute

 

Coal Baron: The Great Card Game este versiunea cu carti a jocului Coal Baron aparut cu cativa ani in urma si are in spate aceeasi echipa de designeri si publisheri. Designerii jocului, Kramer si Kiesling sunt renumiti pentru abilitatea lor de a crea jocuri elegante, cu reguli putine dar care sa iti puna mintea la contributie, iar acest joc nu face exceptie. Coal Baron: The Great Card Game foloseste un mecansim mai putin obisnuit in jocurile de carti si anume plasarea muncitorilor care sunt reprezentati chiar prin niste carti de joc cu diferite numere. In esenta, jocul urmareste procesul de extractie a carbunelui, incarcarea lui in vagoane de tren si transportarea acestuia pentru onorarea comenzilor asumate prin diferite contracte. Exista o multitudine de actiuni diferite si intotdeauna vei avea la dispozitie cateva variante bune din care sa alegi, insa doar cine isi va folosi muncitorii intr-un mod inteligent va putea emite pretentii la castigarea jocului.

 

 

 

7. Saint Petersburg (Second edition)

Numar de jucatori: 2-5

Durata medie: 60 minute

 

Saint Petersburg este un clasic al genului, iar editia a doua vine cu grafica mult imbunatatita si cu mai multe module de extensii care sporesc rejucabilitatea si ofera un plus de complexitate. In Saint Petersburg jucatorii achizitioneaza diferite tipuri de carti, fiecare generand cate ceva: muncitorii – bani, cartile galbene cu bunuri – bani si puncte, cladirile – puncte, nobilii – bani si puncte, iar cartile de upgrade imbunatatesc celelalte tipuri de carti. Sistemul de joc este extrem de simplu si exista o singura resursa de gestionat: banii. Fiecare tura iti ofera decizii dificile, iar banii sunt intotdeauna limitati si trebuie investiti cu cea mai mare grija. Tabla de joc are doua fete, iar pe una dintre ele poate fi jucat jocul clasic, in caz ca exista nostalgici ai primei editii.

 

 

 

6. Elysium

Numar de jucatori: 2-4

Durata medie: 30-60 minute

 

Elysium iti ofera oportunitatea de a fi un semizeu in Grecia Mitologica ce doreste sa obtina favorurile Olimpienilor, iar in final sa devii tu insuti o legenda. Sau cel putin asa incepe descrierea de pe cutie. In realitate insa lucrurile stau mult mai simplu: Elysium este un joc de carti ce se bazeaza pe un sistem de card drafting prin care incerci sa colectionezi seturi cat mai valoroase de carti. Desi mecanicile sunt extrem de simple, jocul are cateva aspecte interesante si inovative: 1. Jocul vine cu 8 tipuri de carti diferite (familii) dintre care doar 5 sunt utilizate pe durata unei partide. Fiecare familie de carti are un anume specific: unele sunt mai agresive, altele genereaza mai multi bani, altele ofera posibilitatea unor combo-uri spectaculoase, astfel incat exista posibilitatea customizarii dupa bunul plac al jucatorilor; 2. Modul de achizitionare a cartilor cu ajutorul a 4 piloni de culori diferite si 3. Cartile achizitionate au abilitati speciale, dar ele nu valoreaza nimic pana nu sunt trecute in Elysium si devin legende. Odata trecute in Elysium, ele au potentialul de a genera puncte in anumite combinatii de carti, insa isi pierd abilitatile si aceasta e partea cea mai interesanta a jocului: „sa tin cartea disponibila pentru abilitatea ei si sa risc sa nu apuc sa o cobor in Elysium sau sa o pun la setul ala de legende si sa imi asigur niste puncte consistente?”.

 

 

 

5. Splendor

Numar de jucatori: 2-4

Durata medie: 30 minute

 

Splendor reprezinta definitia succesului pe piata actuala de board games: reguli accesibile pentru orice categorie de varsta, componente de o calitate excelenta, grafica atragatoare si un pret rezonabil. Este genul de joc pe care il poti juca fara probleme in acelasi timp si cu copiii si cu parintii, fara sa aiba o mecanica invechita si plictisitoare precum Monopoly sau Nu Te Supara Frate. In jocul Splendor exista niste carti cu mine care pot fi achizitionate cu ajutorul unor jetoane cu diamante de diferite culori (tipuri). Intr-o tura ori iei niste jetoane cu care sa cumperi ulterior carti, ori cumperi o carte care iti aduce puncte si/sau discount pentru urmatoarele achizitii. Finalul jocului este declansat in momentul in care cineva face 15 puncte, iar la finalul acelei runde, cine a acumulat cele mai multe puncte este declarat castigator. Atat de simplu este!

 

 

 

4. Hollywood

Numar de jucatori: 2-6

Durata medie: 45 minute

 

Hollywood este principalul centru al industriei cinematografice americane, iar jocul de carti ce-i poarta numele nu putea avea o alta tema. Jucatorii reprezinta case de productie al caror scop este sa creeze filme de succes care sa genereze cat mai multi bani, iar la finalul fiecareia dintre cele 3 runde, unul dintre filme va primi pretioasa statueta ce revine castigatorilor premiului Oscar. Exista 2 tipuri de carti in joc: carti obisnuite, care se impart intre jucatori prin sistemul de „card drafting” care a devenit popular datorita jocului 7 Wonders si carti speciale pentru care se liciteaza. Cartile contin scenarii, regizori, actori, actrite, editori, cameramani etc. Pentru a crea un film este nevoie de cel putin un scenariu, un regizor si un actor, dar pentru a crea un film de Oscar ai nevoie de un scenariu deosebit, de un regizor renumit, de un cuplu de actori de top si poate si de ceva in plus. Jocul se joaca destul de rapid, dureaza circa 45 de minute. Licitatia este intotdeauna tensionata, iar in ceea ce priveste crearea filmelor, vei avea mai mereu dilema: ori sa creezi un mare blockbuster cu sanse la Oscar, ori sa creezi mai multe filme care sa iti genereze mai multi bani.

 

 

 

3. 7 Wonders Duel

Numar de jucatori: 2

Durata medie: 30 minute

 

7 Wonders Duel este varianta pentru 2 jucatori a unui joc extrem de popular: 7 Wonders. Desi impart aceeasi tema, iar grafica este similara, jocurile sunt destul de diferite. Despre diferentele dintre ele am mai vorbit intr-un articol anterior. 7 Wonders Duel are un sistem de selectare a cartilor inovativ, iar aranjarea lor difera de la runda la runda. Exista 3 metode de a castiga jocul, 2 prin „knock out” (victorie militara sau victorie tehnologica) sau la puncte la finalul celei de-a treia runda. Desi durata medie a unui joc este de 30 de minute, iar regulile sunt simple, dificultatea deciziilor in acest joc este destul de mare. Orice strategie intentionezi sa urmezi, trebuie sa fii constant in alerta si sa nu ignori strategia adversarului pentru ca te poti trezi in orice moment ca ai pierdut jocul dintr-o neatentie. Din fericire jocul este suficient de scurt incat sa nu provoace frustrari prea mari, iar primele 1-2 jocuri sunt urmate mai mereu in mod natural de un „rematch”.

 

 

 

2. Viceroy

 

Numar de jucatori: 1-4

Durata medie: 60 minute

 

Viceroy este un joc de licitatie si gestionarea resurselor in care scopul principal al fiecarui jucator este construirea unei asa numite piramide a puterii angajand personaje influente si dand legi favorabile, cam cum fac politicienii in general. Tema jocului este una fantasy din universul rusesc „Berserk”, iar grafica este de exceptie. Jocul dureaza 12 runde si fiecare dintre ele incepe cu o licitatie in care jucatorii pot negocia astfel incat sa nu se „calce pe bataturi”si sa poata ajunge la un numitor comun pentru a nu pierde resursele licitate. Fiecare jucator poate achizitiona pe runda maxim o carte cu personaj, apoi urmeaza faza in care fiecare poate pune in piramida sa maxim 3 carti. In functie de plasarea cartilor cu personaje pe niveluri ale piramidei, exista un cost si un beneficiu asociat. Construirea acestei piramide este de departe cel mai interesant aspect al jocului deoarece trebuie sa tii cont de mai multi factori: costul, beneficiul si potrivirea pe culori a colturilor cartilor care iti poate aduce un bonus suplimentar. Exista multiple modalitati de a castiga puncte, iar elementul de noroc este prezent intr-o masura foarte mica.

 

 

 

1. Imperial Settlers

 

Numar de jucatori: 1-4

Durata medie: 60 minute

 

Imperial Settlers este o reimplementare a unui joc mai vechi cu tematica SF: 51st State. Prima schimbare majora o reprezinta tema care este mai realista si in loc de un background apocaliptic, acum fiecare jucator incearca sa dezvolte un imperiu, iar cele 4 factiuni existente in jocul de baza sunt asimetrice si au abilitati unice care fac ca experienta sa fie semnificativ diferita in functie de factiunea aleasa. A doua schimbare majora o reprezinta simplificarea modului de constructie a cladirilor cu ajutorul resurselor, facand ca designul sa fie mai curat si mai elegant. Structura jocului este foarte simpla: tragi niste carti atat din pachetul factiunii tale cat si dintr-un pachet cu cladiri comune, iar cu cartile ai 2 variante: ori le construiesti in tabloul tau achitand costul necesar, ori o sacrifici pentru 2 resurse (in cazul cartilor comune), respectiv inchei un acord cu acea carte (de factiune) care iti va genera o resursa la faza de productie. Ceea ce face jocul sa fie extrem de interesant il reprezinta atat combo-urile multiple pe care le poti face cu cartile, existand o multime de actiuni posibile, cat si managementul de resurse pe care trebuie sa il aplici cat mai eficient pentru ca la finalul unei runde toate resursele neutilizate, castigate cu atata truda, se pierd. Datorita succesului inregistrat, Imperial Settlers beneficiaza deja pana la aceasta data de 4 extensii: Imperial Settlers: Why Can’t We Be Friends, Imperial Settlers: Atlanteans, Imperial Settlers: 3 is a Magic Number si Imperial Settlers: Aztecs si suntem convinsi ca producatorul jocului nu se va opri aici.

 

Lasă un comentariu